SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

88y
Posty: 9
Rejestracja: pn gru 21, 2015 12:14 am

SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: 88y » ndz sty 29, 2017 12:27 am

Witam
Mam dwa pytania odnoście SMART WAN - zakładka SPRAWDZANIE INTERFEJSU

is.JPG



1. Czy ktoś orientuje się co to jest i na co ma wpływ TOLERANCJA OPÓŹNIENIA ?

2. Jeśli dodałem dwie strony do sprawdzania PINGu (google.com i facebook.com) to czy warunkiem koniecznym podtrzymania połaczenia jest pozytywna odpowiedź z obydwu serwerów, czy wystarczy z jednego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS716+II 8GB 2xWDRed 3TB Raid1
RT-1900ac
Obrazek

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 3:31 pm

Mam nadzieję, że nie wprowadzę Cię w błąd, ale ja to rozumiem tak:

Ad.1 - Tolerancja opóźnienia to czas po jakim router uruchomi zapasowe łącze, od niewykrycia ostatniego PING.
Ad.2 - Sprawdź dobie to poprzez dodanie jednej ze stron do zablokowanych, ruch zostanie przerwany... obserwuj. Na moje to musi być spełniony warunek dla obu stron, czyli po zerwaniu PING'a z jedną - łącze powinno się przełączyć...

Zaintrygowałeś mnie - sam też zrobię testy wieczorem :-)
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

88y
Posty: 9
Rejestracja: pn gru 21, 2015 12:14 am

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: 88y » pn sty 30, 2017 11:32 pm

Ad1. To może się zgadzać

Ad2. Aby dodać stronę do zablokowanych musiałbym podłaczyć router Synology pod inny router będący bramą dla Synology (i na tym routerze zablokować któryś z tych serwerów). Niestety teraz router asusa mam w innym miejscu i nie zrobię tego. A z poziomu Synka nie da się zablokować strony dla routera - tylko dla podłączonych urządzeń.
Ostatnio zmieniony pn sty 30, 2017 11:40 pm przez 88y, łącznie zmieniany 1 raz.
DS716+II 8GB 2xWDRed 3TB Raid1
RT-1900ac
Obrazek

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 11:37 pm

Właśnie przygotowuję router do resetu, odkopałem też poczciwego LINKSYS'a z DD-WRT... zrobię ten test - dla potomnych i dla własnej, niepohamowanej ciekawości [będę lepiej spał] :-)
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

88y
Posty: 9
Rejestracja: pn gru 21, 2015 12:14 am

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: 88y » pn sty 30, 2017 11:42 pm

:D Napisz co z tego wyszło
DS716+II 8GB 2xWDRed 3TB Raid1
RT-1900ac
Obrazek

Awatar użytkownika
lepian
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: lepian » wt sty 31, 2017 1:39 am

Ad.2 Można jakąś symulacje z plikiem hosts zaimprowizować
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: BWaliszewski » wt sty 31, 2017 10:10 pm

No to jestem po testach:

Sprzęt testowy:
1. Router Linksys WRT54GL [łącze internetowe], a za nim...
2. Router Synology RT1900ac [testowany]

Procedura:
1. Na pierwszym routerze ustawiłem podłączenie do netu [WTvK 500/500... w teorii]
2. Na drugim dwa łącza:
a. Łącze pierwsze PODSTAWOWE -> do Linksysa
b. Łącze zapasowe 3G/4G [Aero2]
c. Smart WAN ustawiony został w trybie "Przełączanie awaryjne"
d. Zakładka SPRAWDZANIE INTERFEJSU ustawiłem dokładnie takie same parametry oraz adresy IP, jak kolega w pierwszym poście
3. Na routerze LINKSYS zablokowałem w zakładce KONTROLA DOSTĘPU... najpierw facebook [Internet w Synology nadal pracował na łączu podstawowym]
4. Na routerze LINKSYS zablokowałem w zakładce KONTROLA DOSTĘPU - 172.217.20.164, czyli google [Internet przełączył się na łącze zapasowe 3G/4G

Wnioski:
Póki jedna z wprowadzonych stron [zakładka SPRAWDZANIE INTERFEJSU], jest pingowana - internet będzie działał na łączu podstawowym.

Żeby zadziałało łącze zapasowe - muszą zostać spełnione WSZYSTKIE warunki z w/w zakładki.
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

88y
Posty: 9
Rejestracja: pn gru 21, 2015 12:14 am

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: 88y » wt sty 31, 2017 11:16 pm

Dzięki.
Dodałem u siebie w ustawieniach jeszcze dwa serwery. Oprócz google.com i facebook.com wpisałem dwa polskie adresy serwerów (na wypadek braku połączenia z serwerami w USA).
Cała lista wygląda tak:

195.149.236.58 - war-o1.speedtest.orange.pl
153.19.250.123 - ntp.task.gda.pl
31.13.93.36 - facebook.com
172.217.20.164 - google.com
brama - wyłaczone
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 10:55 pm przez 88y, łącznie zmieniany 1 raz.
DS716+II 8GB 2xWDRed 3TB Raid1
RT-1900ac
Obrazek

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: BWaliszewski » śr lut 01, 2017 7:31 am

Nie ma za co - lubię robić takie testy, przez to wiem więcej o własnym [i nie tylko] sprzęcie :-)

Przyznam jednak, że trochę mi tu brakuje logiki. Dlaczego? Już tłumaczę - Ty akurat pingujesz mniej istotne strony, nie są one strategiczne do działania np. przedsiębiorstwa. Jednak co zrobić gdyby te 4 pingowane strony były NIEZBĘDNE dla funkcjonowania jakiejś firmy? Robi się "ciekawie"! Bo jeśli padnie ping tylko do jednej z nich, to łącze i tak się nie przełączy.

Na szczęście można jeszcze łącze ZRÓWNOWAŻYĆ.

Wszystkiego dobrego
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 894
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: SMART WAN - dwa pytania o ustawienia

Postautor: mikhnal » śr lut 01, 2017 7:58 am

@BWaliszewski: dzięki za test, takie informacje są zawsze przydatne.
@88y: dobry pomysł z polskimi "wiecznymi" serwerami.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3


Wróć do „SRM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości