RT1900AC vs. RT2600AC

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 152
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: BWaliszewski » pt maja 12, 2017 12:57 pm

@psmanek - 1 metr od routera i brak zasięgu z pewnością nie jest normą. Może wywlecz router gdzieś na wieś do babci i wtedy sprawdź co się dzieje w miejscu, gdzie jedyną siecią jest pajęczyna na muchy...

EDIT: Drukarka po WiFi? ...eeeee - to ja bym to raczej zrzucił na kark drukarki. Jak żyję, to te moduły zawsze generowały mi mniejsze lub większe problemy. Sprawdź w telefonie/komputerze.
Ostatnio zmieniony pt maja 12, 2017 1:03 pm przez BWaliszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Przemuss
Posty: 428
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: Przemuss » pt maja 12, 2017 1:01 pm

Upewnijcie się czy nie ma w okolicy sieci o takiej samej nazwie. W jednej z firm miałem taki przypadek. Kilka razy dziennie tracili sieć... co się okazało, nie wiadomo skąd przywiewało sieć o takiej samej nazwie. Upolowałem to przez przypadek bo był inny mac adres nadajnika a pomogło mi w tym narzędzie na androida "Wifi Analyzer".

Co do braku sieci z 1m... nie działa za ścianą mikrofalówka (np w kuchni sąsiada).
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 152
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: BWaliszewski » pt maja 12, 2017 1:09 pm

U mnie nie ma sieci o tej samej nazwie. W blokowisku zazwyczaj jest problem z kanałami - wszystkie są zapchane po brzegi i nawet jak masz ustawione na AUTO - to router nie ma się w co "wstrzelić"... dlatego co jakiś czas włączam wspomnianego WiFi Analyzer'a i sprawdzam co i jak. Kanał ustawiam ręcznie na najmniej obciążony [po zaniku prądu operacje muszę powtórzyć]. Sprawa tyczy się oczywiście TYLKO 2,4GHz. W przypadku 5GHz nie ma aż takich problemów. Dla mojego RT1900 - zatłoczona sieć to bardzo duży problem. Mam wrażenie, że w przypadku wspomnianego tłoku - router zwiększa stabilność połączenia, kosztem zasięgu. Mogę się jednak mylić.
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 260
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

RT2600AC

Postautor: krissos » czw cze 15, 2017 11:21 am

Udało mi się sprawdzić osobiście możliwości Routera RT2600AC Niżej można przeczytać
http://krissos.co.pl/router-synology-rt2600ac/

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 152
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: BWaliszewski » czw cze 15, 2017 1:21 pm

@Krissos - dziękujemy za test... choć, i tutaj bardzo Cię proszę - nie gniewaj się, mało w nim konkretów. W Twoim "teście" można zobaczyć o tym jak wygląda z każdej strony - włącznie z pudełkiem, które potraktowałeś jak modelkę [szkoda, że nie ma zdjęć opakowania od kuriera - zapewne niemieckiego]. Zdjęcie routera z proflu i en face. Super - ale to już mamy na google. No tak, tak - są jeszcze zdjęcia konfiguracji...

Powiem inaczej - po użytkowniku, który ma już swój staż na forum - ocena braku otworów montażowych, to trochę mało, a to jedyny konkret w tym "teście" czy raczej opisie. Spodziewałem się trochę więcej, mogłeś to okrasić K O N K R E T A M I. Pomiary zasięgu - to dla mnie nie tylko porównanie do jakiegoś tam ASUS'a, bo to mi nic nie mówi. Dla mnie to porównanie w metrach, stabilności sygnału [moc], podanej prędkości. Brakuje mi w tym wszystkim opisu transferu danych [z dyskami, kartami SD], opisu najnowszych opcji, których nie ma w starszym modelu...

...a najbardziej żenujące było SKOPIOWANIE opisu aplikacji - mogłeś włożyć w to trochę wysiłku i opowiedzieć trochę o WŁASNYCH doświadczeniach z tymi aplikacjami...

...a tak? Szkoda tam zaglądać, bo wiem, że STAĆ CIĘ NA WIĘCEJ! Nie pisz więc na forum, że "udało Ci się sprawdzić możliwości routera" - bo odnoszę wrażenie, że sprawdziłeś jedynie obecność/brak otworów do powieszenia. Napisz PORZĄDNY test i za miesiąc pochwal się czymś co będzie Ciebie godne na tym forum :-)

Przepraszam - ale tak właśnie jest
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 260
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: krissos » czw cze 15, 2017 6:39 pm

No niestety jak napisałem w tekście z powodu braku czasu napisałem tyle na ile miałem możliwość. To co chciałem sprawdzić pod swoim kątem sprawdziłem i byłem zadowolony z efektów. Więcej nic nie napiszę bo sprzęt już odesłałem. Aplikacji nie mogłem opisać swoimi słowami bo ich nie testowałem osobiście wiec nie będę pisał o nich bzdur. Jak będzie jeszcze okazja na testy, a czas pozwoli to będzie więcej opisane, i też na pewno zasugeruję się Twoimi propozycjami.

quba
Posty: 7
Rejestracja: sob cze 17, 2017 8:44 pm
Kontaktowanie:

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: quba » sob cze 17, 2017 8:56 pm

Tutaj trochę konkretów nt RT2600ac : https://goo.gl/rz6CBC

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
thorgal
Posty: 11
Rejestracja: sob kwie 29, 2017 9:26 am

Re: RT1900AC vs. RT2600AC

Postautor: thorgal » ndz lip 16, 2017 12:32 pm

Też mieszkam w blokowisku - około 20-25 sieci na 2,4GHz - u mnie jedynie drukarka ma problem z połączeniem się z ruterem. Telewizor, telefony i komputery łączą się bezproblemowo, telefony do 2 ścian stabilnie utrzymują połączenie. Z odległości około 5 metrów i przez 1 ścianę po wifi 56Mb przy 60Mb łączu to w/g mnie dobry wynik na ZTE f660 (modem światłowodowy z ruterem) było max 20Mb.
Konfiguracja rutera jest banalnie prosta i nawet amator powinien sobie z nią bez problemu poradzić. Kontrola rodzicielska jest bardzo dobrze realizowana co pozwala zapanować nad dziećmi.
Obsługa rutera poprzez aplikację DS ruter na androida pozwala zdalnie wł/wył WiFi, USB, Kontrolki (podświetlanie) zarządzać profilami przepustowością i priorytetami dla poszczególnych urządzeń podłączonych do rutera. Używam kilka razy dziennie.
Transfery po lanie DS215J >>> Komputer z dyskiem 5400 RPM na poziomie 80-85MB a więc bardzo dobre. Na temat MU-MIMO się nie wypowiem bo nie mam karty sieciowej z obsługą tej technologii. Ogólnie przeglądanie sieci po WiFi w porównaniu z LAN-em nie zauważyłem większej różnicy. Komputery wpinam w LAN bo dużo danych przesyłam na serwer więc oszczędzam dużo czasu.
To tyle po 2 miesiącach użytkowania co przychodzi mi na obecną chwilę do głowy. Po niedzieli będę miał montaż modemu od nowego dostawcy więc po testuję trochę Smart WAN i skrobnę coś na ten temat. Sprawdzałem to tylko z modemem USB i działa bez problemu.
DS215j / DSM 6.1.3-15152 U1/ 2x WD RED 2TB WD20EFRX ext4 (SHR) / 512MB RAM
RT2600ac / SRM 1.1.4-6509 U3/ Toshiba 500GB USB 3.0 / 64GB Sandisk Ultra USB 3.0


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość