Czas działania bez przerywania :)

Unr3al2
Stały Bywalec
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: Unr3al2 » wt gru 22, 2015 11:30 am

Szukam właśnie photoshopa :)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 599
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: WILU » śr gru 30, 2015 11:05 pm

takie czasy uptime to można "kręcić" na odseparowanych od internetu serwerach. w czasie ich uptime'u (ponad 617 dni) było kilka groźnych luk związanych z bezpieczeństwem DSM i/lub pakietów i ich nieinstalacja to proszenie się o problemy...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 953
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: mikhnal » śr gru 30, 2015 11:45 pm

Masz rację, Synki są odseparowane od wanu. Nie jest im potrzebny.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
    APC Back USP ES 700G
RT2600ac
    SRM 1.1.6-6931 Update 1
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: Przemuss » czw gru 31, 2015 12:01 am

@WILU wszystko zależy kto do czego używa synka. Jak nie ma do niego dostępu z zewnątrz i jest dobrze skonfigurowany Firewall to może sobie działać latami nawet na DSM 4.0
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

redi
Amator
Posty: 43
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: redi » czw gru 31, 2015 12:55 am

Może pokażcie przebiegi dysków twardych - to będzie ciekawsze. W dyskach czas się sumuje a na DS czas to pierwszej aktualizacji.

Unr3al2
Stały Bywalec
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: Unr3al2 » czw gru 31, 2015 8:35 am

No właśnie o to chodzi by pokazać jak serwer jest stabilny i ile czasu można go nie ruszać.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 953
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: mikhnal » czw gru 31, 2015 9:27 am

Proszę bardzo, oto przebieg dysków z DS1513+:

dyski_wszystkie.png

dysk1.png

dysk2.png

dysk3.png

dysk4.png

dysk5.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
    APC Back USP ES 700G
RT2600ac
    SRM 1.1.6-6931 Update 1
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

redi
Amator
Posty: 43
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: redi » czw gru 31, 2015 10:32 am

No tak, ale jak masz aktualizacje i jest wystawiony na świat to każda aktualizacja resetuje licznik. Co do dysków to masz fajnie, że wszystkie 5 kupiłeś na raz a u mnie każdy w innym czasie i jeden na 25 tys, inny 15 tys a jeszcze inny 10 tys godzin. Na SMART też widać ile razy był dysk wyłączany.

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: Przemuss » czw gru 31, 2015 4:56 pm

A tu z mojego DS1513+
DS1.JPG
DS1_1.JPG
Wszystkie dyski mają taki sam przebieg.
A tu z DS1511+
DS2.JPG


ps. dziwne nie mogłem dodać 4 obrazków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw gru 31, 2015 5:07 pm przez Przemuss, łącznie zmieniany 1 raz.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Czas działania bez przerywania :)

Postautor: Przemuss » czw gru 31, 2015 4:58 pm

DS2_1.JPG

Dyski w trakcie wymiany z racji że zaczynają pojawiać się słabe sektory. Odbudowa RAID6 z 5 dysków trwa ok 54 godzin.
DS1511+ początkowo miał włączona hibernację dysków stąd też tak wysoki wskaźnik nr 4.

ps. nie wiem dlaczego nie mogłem dołączyć 4 obrazków do odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676


Wróć do „Zastosowania serwerów Synology”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości