Synology i router Netia Spot

mobydick
Posty: 3
Rejestracja: czw wrz 08, 2016 3:23 pm

Synology i router Netia Spot

Postautor: mobydick » czw wrz 08, 2016 3:37 pm

Piszę ten post bo już nie wiem co zrobić żeby mój NAS współdziałał z routerem otrzymanym od Netii. Ale po kolei
Jakiś czas temu zmieniłem internet z ADSL na VDSL. Poprzednio miałem swój router i NAS pracował z nim bezproblemowo. Niestety nie obsługuje on standardu VDSL i dlatego używam tego ich NetiaSpot. I tutaj się zaczynają problemy.
Za nic nie da się sprawić żeby NAS (DS-110j) miał łączność ze światem zewnętrznym. Żadne próby przekierowań portów nie skutkują. Nawet umieszczenie adresu serwera w DMZ też nie pomaga.
Kontakt z obsługą klienta z Netii skończył się że odblokowali port 443, który podobno blokował łączność. Ale to nic nie dało, nadal nie ma łączności.
Dzisiaj zrobiłem kopię zapasową danych i zrestartowałem NASa do ustawień fabrycznych, ponowna instalacja firmware itp. I co? Nadal nic, brak łączności ze światem. A dodam że na routerze cały czas jest w strefie DMZ.
Ręce mi już opadają, nie wiem co robić żeby to w końcu zaczęło działać jak należy. Co jeszcze mogę zrobić? Co pozmieniać? Co skonfigurować i w jaki sposób.
Ktoś miał podobne problemy i może zna rozwiązanie?

Przemuss
Posty: 432
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology i router Netia Spot

Postautor: Przemuss » czw wrz 08, 2016 3:59 pm

Synek to ma adres IP przydzielony z routera czy a wpisany z palca? A może masz w sieci 2 serwery DHCP?
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

mobydick
Posty: 3
Rejestracja: czw wrz 08, 2016 3:23 pm

Re: Synology i router Netia Spot

Postautor: mobydick » czw wrz 08, 2016 5:11 pm

Wpisuję swój ręcznie. Serwer DHCP jest jeden.

Przemuss
Posty: 432
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology i router Netia Spot

Postautor: Przemuss » czw wrz 08, 2016 8:50 pm

Więc czy adres bramy i DNS jest poprawny. Albo masz zrypana konfigurację, albo ten router blokuje dostęp np przez skonfigurowaną statyczna tablicę ARP co spowoduje że tylko komplet adres IP + mac adres = dostęp.
Albo synek nie jest wpięty do tej sieci. Już różne problemu rozwiązywaliśmy, wiec nic nas już nie zdziwi.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

mobydick
Posty: 3
Rejestracja: czw wrz 08, 2016 3:23 pm

Re: Synology i router Netia Spot

Postautor: mobydick » pt wrz 09, 2016 9:18 am

W porządku posprawdzałem wszystko i nadal nic nie pomogło. Zdesperowany zrobiłem factory default routera. Robiłem już je wcześniej bez skutku, ale w końcu niczym nie ryzykowałem. I o dziwo nagle wszystko zaczęło działać. Kilka miesięcy walki nic nie dało, a teraz jeden klik sprawił że wszystko zaskoczyło i jest ok.


Wróć do „DSM 5.x”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość