Proszę o pomoc

sebonowy
Posty: 14
Rejestracja: pn lut 06, 2017 6:36 pm

Proszę o pomoc

Postautor: sebonowy » pn lut 06, 2017 6:46 pm

Właśnie nabyłem do domu DS216j i podczas pierwszej instalacji napotkałem problem. Przy konfiguracji QuickConnect po wpisaniu wymaganych danych login hasło itd. i naciśnięciu Następne pojawia się komunikat "Wystąpił błąd sieciowy. Sprawdź ustawienia DNS i sieci.
Proszę o pomoc i poprowadzenie mnie za rękę:). Co i jak mam ustawić aby aktywować QuickConnect. Nie jestem specem w sieciach i proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne wykładanie rozwiązań.

Awatar użytkownika
lepian
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc

Postautor: lepian » pn lut 06, 2017 7:02 pm

Wchodzisz w panel sterowania -> sieć i tam zaznaczasz pole skonfiguruj DNS ręcznie i poniżej podajesz dnsy np 8.8.8.8 i 8.8.4.4 .
Dodatkowo sprawdź czy synek jest podpięty do internetu bez tego quickconnect nie zadziała. W zakładce sieć powinna być wpisana brama , czyli adres IP twojego routera.
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

sebonowy
Posty: 14
Rejestracja: pn lut 06, 2017 6:36 pm

Re: Proszę o pomoc

Postautor: sebonowy » pn lut 06, 2017 7:26 pm

jestem w panelu sterowania -> sieci i jest tam pole: Skonfiguruj serwer DNS ręcznie - preferowany serwer i tu jest taki sam numer jak brama domyślna, następnie jest pole alternatywny serwer i jest puste. Jak wpiszę 8.8.8.8 i zastosuję zmiany oraz przejdę do QuickConect to dalej ten sam problem.

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 181
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Zoltar » pn lut 06, 2017 8:00 pm

Nie mam teraz dostępu do NASa ale kiedyś miałem podobny albo nawet taki sam komunikat i wyłączenie protokołu IPv6 w konfiguracji ustawień sieciowych pomogło.

malymiki
Posty: 45
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 3:56 pm

Re: Proszę o pomoc

Postautor: malymiki » pn lut 06, 2017 8:06 pm

Brama jest numerem IP urządzenia które pozwala Ci wyjść na świat, czyli numer jakiegoś routera który dostarcza Ci w domu internet. DNS to zaś serwer np. googla (8.8.8.8) który odpowiada za powiedzmy w skrócie wyświetlanie właściwych stron internetowych.
Adres bramy jest najczęściej inny niż adres serwera DNS, sprawdź swoje ustawienia jakie masz na komputerze/telefonie.
Ostatnio zmieniony pn lut 06, 2017 8:09 pm przez malymiki, łącznie zmieniany 1 raz.
    DS 213j / DS 409+ / DS 509+ / DS 1512+ / RS 2416P+

Awatar użytkownika
lepian
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc

Postautor: lepian » pn lut 06, 2017 8:07 pm

Jak jesteś w panelu sterowania kliknij aktualizacje i przywracanie , w połowie okna jest pole status napisz co masz tam napisane.
Jeśli synek ma łączność z netem to napisze że jest aktualny , jak nie jest to trzeba wykonać aktualizacje , jak napisze że nie udało mu się sprawdzić aktualizacji to znaczy że niema połączenia z internetem. Napisz jak jest podłączony synek do internetu.
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

sebonowy
Posty: 14
Rejestracja: pn lut 06, 2017 6:36 pm

Re: Proszę o pomoc

Postautor: sebonowy » pn lut 06, 2017 8:16 pm

wersja dsm... dostepna do pobrania, pobieram i aktualizuje, czyli internet na synku hula.

Awatar użytkownika
lepian
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc

Postautor: lepian » pn lut 06, 2017 8:20 pm

tak już jakiś progres ;-) ,może aktualizacja DSM naprawi problem daj znać , a sprawdź jeszcze datę i godzinę w synku (panel sterowania -> centrum informacji)
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

sebonowy
Posty: 14
Rejestracja: pn lut 06, 2017 6:36 pm

Re: Proszę o pomoc

Postautor: sebonowy » pn lut 06, 2017 8:25 pm

data i godzina ok, QuickConnect nie loguje

malymiki
Posty: 45
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 3:56 pm

Re: Proszę o pomoc

Postautor: malymiki » pn lut 06, 2017 8:30 pm

jakaś blokada portów ?
    DS 213j / DS 409+ / DS 509+ / DS 1512+ / RS 2416P+


Wróć do „DSM 6.x”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość