Sprawdzenie stanu domeny

koRnac
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: koRnac » wt sie 01, 2017 7:48 am

Mój Synology podpięty jest do Windows AD, niestety coś go codziennie rozłącza i użytkownicy nie mają dostępu do zasobów.
Wówczas pomaga "Sprawdzenie stanu domen" w synology i do następnego rana jest ok.
Czy ktoś może wie jaka jest składnia takiego polecenia, dopisałbym jako skrypt i działo by się automatycznie.
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 894
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: mikhnal » wt sie 01, 2017 9:03 am

Mam trzy Synki w domenie (wcześniej serwer 2003, obecnie 2016) i żadnego nigdy nie rozłączało.
Czy masz takie ustawienia w DSM?
domena.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

koRnac
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: koRnac » wt sie 01, 2017 9:21 am

ta metoda się nie sprawdza, mam to ustawione co godzinę i niestety problem występuję. Jedynie pomaga wciśnięcie "Sprawdzenie stanu domeny"
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 894
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: mikhnal » wt sie 01, 2017 9:25 am

A do jakiej domeny się podłączasz?
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

koRnac
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: koRnac » wt sie 01, 2017 9:35 am

Windows 2003.
Wiem, że normalnie to działa, bo mam w innym miejscu niemal identyczną konfiguracje i tam jest ok.
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 894
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: mikhnal » wt sie 01, 2017 10:31 am

Przy domenie 2003 musisz mieć zaznaczone to:
domena2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

koRnac
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: koRnac » wt sie 01, 2017 10:49 am

sprawdzę, aczkolwiek w tej innej sieci (win2003) nie mam tego zaznaczonego i działa.
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Przemuss
Posty: 469
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: Przemuss » wt sie 01, 2017 12:02 pm

Dla pewności sprawdź sieć. Czasem można się na szukać a powodem problemów jest bo switch albo co gorsza dubel w sieci.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

koRnac
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: koRnac » wt sie 08, 2017 1:32 pm

Niestety problem powraca, pomaga nadal wciśnięcie przycisku "Sprawdzenie stanu domeny" szukałem w necie ale niestety brak odpowiedzi jaka komenda odpowiada temu przyciskowi.
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Awatar użytkownika
hisashi1150
Posty: 52
Rejestracja: wt gru 15, 2015 4:46 pm
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Sprawdzenie stanu domeny

Postautor: hisashi1150 » pn sie 14, 2017 2:31 pm

mikhnal pisze:Przy domenie 2003 musisz mieć zaznaczone to:
domena2.png


mikhnal Kompatybilność z systemami NT 4.0 dla domeny jest potrzebna jedynie gdy w Domenie AD Któryś z DC dla całego lasu domen jest na systemie Windows NT server lub w domenie masz komputery klienckie z systemami starszymi od Windows 2000 Pro.

koRnac Jeśli najstarszy DC w twojej organizacji jest na Windows Server 2003 a najstarszy OS na kliencie to Windows xp to radzę ujednolicić schemat lasu do poziomu funkcjonalności z Windows Server 2003 zaczynając od DC z wykazem globalnym a kończąc na pozostałych kontrolerach domeny. kolejną kwestią jest okablowanie. by uniknąć konfliktów i przerwań możliwie jak najbardziej skróć drogę komunikacji między nasem a DC domeny z jaką ma się łączyć. Zadbaj równieeż o to by zarówno nas jak i DS miały sztywne - stałe IP. i aby na nasie był ustawiony server DNS jak i WINS dla DC z wykazem globalnym gdyż na nim powina być ustawiona i zainstalowana usługa WINS jak i DNS. Upewnij się też że wszystkie DC w twojej lokalizacji prawidłowo łączą się z wykazem globalnym. Jeśli w Twoim lesie z kilkoma DC lepiej jest postarać się o strefy zapasowe na pozostałych DC pobierane z DNS na wykazie globalnym co powinno pomóc przy chwilowym braku dostępu do wykazu globalnego. Ostatnia kwestia to zapory zarówno na DC jak i na nasie, upewnij się że nie jest gdzieś blokowana komunikacja, między nasem z którym masz problem a DC z którego domeny ma korzystać nas
jestem tym kim jestem..

DS214+ - DSM 6.1 6.1-15047 - 2x WD RED 2 TB

Obrazek


Wróć do „DSM 6.x”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości