Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Awatar użytkownika
aduro92
Posty: 18
Rejestracja: czw sty 07, 2016 5:07 pm

Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: aduro92 » pn kwie 18, 2016 11:26 pm

Cześć.
To mój kolejny temat w ostatnim czasie na tym forum, a to dlatego, że za parę dni będę wykonywał kompletną instalację do monitoringu opartą o 5 kamer zasilanych przez PoE.
Z początku wybrany został DS415+ jako urządzenie spełniające stawiane mu wymagania (szkoda że premiera DS916 dopiero za około miesiąc), jednak teraz doszła propozycja rozbudowy systemu o podgląd na żywo. Dopiero uczę się działania systemów monitoringu i funkcjonowania przeznaczonych do tego celu urządzeń lecz mam nadzieję, że po zrealizowaniu projektu moja wiedza będzie odpowiednio większa. Do rzeczy.
Przez chwilę myślałem nad zastąpieniem DS'a urządzeniem NVR216, jednak myślę że DS415+ sprawdzi się w jego roli dużo lepiej, a jako obiekt rozważań przyjąłem VS360HD. Czytałem manuale jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
VisualStation będzie służył do podglądu kamer, jednak czy uzyskam na nim płynność podglądu obrazu z wszystkich 5 kamer jednocześnie na poziomie 24-30kl/s przy rozdzielczości strumienia podglądu 1080p przy H.264??

Wpis na temat łącznej maksymalnej przetwarzanej liczby klatek wygląda następująco:
360 FPS @ 720p (1280x720), 36 Channels
160 FPS @ 1080p (1920×1080), 16 Channels
90 FPS @ 3M (2048x1536), 9 Channels
60 FPS @ 5M (2591x1944), 6 Channels

Iloczyn klatek 5x30FPS daje akceptowalną wartość 150FPS, jednak jak mam rozumieć informację "16 Channels"? Rozumuję, że VisualStation będzie obsługiwał rozdzielczość 1080p, z aż 16 kamer ale z 10FPS, natomiast czy w przypadku 5 kamer liczba wyświetlanych klatek wzrośnie do 30?
Jak zwykle liczę na oświecenie mnie w temacie, chcę być pewny co do rozwiązań sprzętowych bo wszystko dokładnie planuję, mając na uwadze późniejsze zadowolenie użytkowników. Chciałbym zachować pełną rozdzielczość strumienia podglądu na żywo by wykorzystać potencjał kamer i monitora przy zmaksymalizowanym widoku, a drugi strumień w niższej rozdzielczości skierować na aplikację mobilną.
Pozdrawiam:)

WILU
Posty: 466
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: WILU » wt kwie 19, 2016 12:16 am

aduro92 pisze:Iloczyn klatek 5x30FPS daje akceptowalną wartość 150FPS, jednak jak mam rozumieć informację "16 Channels"? Rozumuję, że VisualStation będzie obsługiwał rozdzielczość 1080p, z aż 16 kamer ale z 10FPS, natomiast czy w przypadku 5 kamer liczba wyświetlanych klatek wzrośnie do 30?

tak by to właśnie wyglądało (oczywiście te wartości są prawdziwe jeśli motion detection jest robiony przez kamerę a nie przez Synology.
co do tych kanałów to w opisie urządzenia jest podane takie coś:
The channel numbers indicated in the Total FPS column of each resolution is the maximum number VS360HD supports for live view display.

czyli ja to rozumuję tak że taki opis:
160 FPS @ 1080p (1920×1080), 16 Channels

oznacza że przy rozdzielczości full hd można mieć podgląd z maksymalnie 16 kamer jednocześnie i te 16 kamer mogą wyświetlić obraz o łącznym FPS w ilości 160, co daje nam 10 kl/s na kamerkę.

tak się zastanawiam po co Ci w zasadzie ten VS360HD. DS415+ to dość wydajny serwer i nie powinien mieć problemu z obsługą 5 kamer:
1200 FPS @ 720p (1280x720)
480 FPS @ 1080p (1920×1080)
250 FPS @ 3M (2048x1536)
200 FPS @ 5M (2591x1944)

Awatar użytkownika
aduro92
Posty: 18
Rejestracja: czw sty 07, 2016 5:07 pm

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: aduro92 » wt kwie 19, 2016 12:42 pm

Dzięki za odpowiedź:)

WILU pisze:tak się zastanawiam po co Ci w zasadzie ten VS360HD. DS415+ to dość wydajny serwer i nie powinien mieć problemu z obsługą 5 kamer:
1200 FPS @ 720p (1280x720)
480 FPS @ 1080p (1920×1080)
250 FPS @ 3M (2048x1536)
200 FPS @ 5M (2591x1944)


DS415+ jest wydajny, oczywiście nie będzie problemu z obsługą kamer. Ale jak wszystkie DS'y również ten nie ma wyjścia HDMI. VS360HD jest natomiast dekoderem z wyjściem HDMI na monitor oraz USB pod klawiaturę, mysz i możliwością podglądu na żywo bez użycia komputera z przeglądarką. DS415+ będzie z nim sparowany i to on będzie przesyłał strumień na ten dekoder. Użytkownicy monitoringu chcą mieć podgląd na żywo na monitorze.

Tak się jeszcze zastanawiam.. Po dodaniu VS360HD będę miał zwiększony ruch na interfejsie sieciowym bo przecież kamery będą współpracować z DS415+ a dopiero on będzie przesyłał strumień do VisualStation (VS360HD). Całe szczęście wybrany model serwera ma dwa interfejsy sieciowe.
Chciałbym użyć Link Aggregation by łącze pomiędzy switchem a DS miało prędkość 2Gbps.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze switcha?
Jak wygląda adresowanie w takim przypadku, czy potrzebny będzie jakiś specjalny router z zaawansowanymi funkcjami?

Przemuss
Posty: 437
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: Przemuss » wt kwie 19, 2016 1:17 pm

@aduro92 LA raczej nic ci nie da jeśli chodzi o przepustowość. Jedno co da to odporność na awarię jednego połączenia co zdarza się bardzo rzadko. No ale możesz spróbować.
Switcha: taki który wspiera standard IEEE 802.3ad
Router: nie ma znaczenia przy LA.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
aduro92
Posty: 18
Rejestracja: czw sty 07, 2016 5:07 pm

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: aduro92 » wt kwie 19, 2016 2:40 pm

Przemuss pisze:@aduro92LA raczej nic ci nie da jeśli chodzi o przepustowość. Jedno co da to odporność na awarię jednego połączenia co zdarza się bardzo rzadko. No ale możesz spróbować.
Switcha: taki który wspiera standard IEEE 802.3ad
Router: nie ma znaczenia przy LA.


Jednak na stronie produktu napisano:
"Przy włączonej funkcji Link Aggregation serwer DS415+ zapewnia średnią prędkość odczytu i zapisu odpowiednio 225,81 MB/s i 223,86 MB/s1, jednocześnie umożliwiając transfer zaszyfrowanych plików na bardzo zbliżonym poziomie wydajności, tj. powyżej 225,84 MB/s (odczyt) i 171,82 MB/s (zapis)."

Coś w tym musi być:) Musi się dać:)

WILU
Posty: 466
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: WILU » wt kwie 19, 2016 3:52 pm

aduro92 pisze:Tak się jeszcze zastanawiam.. Po dodaniu VS360HD będę miał zwiększony ruch na interfejsie sieciowym bo przecież kamery będą współpracować z DS415+ a dopiero on będzie przesyłał strumień do VisualStation (VS360HD). Całe szczęście wybrany model serwera ma dwa interfejsy sieciowe.
Chciałbym użyć Link Aggregation by łącze pomiędzy switchem a DS miało prędkość 2Gbps.

albo ja inaczej rozumię ideę VS360HD albo co, ale wg mnie DS415+ będzie tylko składowiskiem nagrań monitoringu a całą brudną robotą związaną z obsługą kamer ma się zająć VS360HD...
co do zwiększonego ruchu sieciowego - każda kamerka i tak ma zapewne interfejs LAN 100Mbit/s, a więc 5 kamerek w najgorszym wypadku obciążą Ci łącze 1Gbit/s w połowie.

aduro92 pisze:Na co zwrócić uwagę przy wyborze switcha?

tak jak Przemuss napisał, najlepiej by wspierał standard 802.3ad, aczkolwiek Synology ma do wyboru różne tryby link aggregation i jeden z nich na pewno nie wymaga obsługi standardu 802.3ad a oferuje zwiększenie przepustowości. niemniej jak kupujesz nowy switch to warto by obsługiwał on wspomniany standard.

Przemuss
Posty: 437
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: Przemuss » wt kwie 19, 2016 3:59 pm

@aduro92 doczytaj jak działa LA:)
Skoro będzie 5 kamer i zasilane będą poprzez LAN to max przepustowość od jednej kamery to ok 11-12MB/s. Mając 5 kamer będziesz miał 55-60MB/s co twój synek łyknie po jednym kablu.
VS360HD jak podaje producent może pokazać na ekranie do 36 kamer jednoczenie tak jak pokazano na zdjęciu https://www.synology.com/pl-pl/products/VS360HD Ale jak będzie mniej kamer to o ilość kl/s wzrośnie przy podglądzie.
WG mnie VS jedynie komunikuje się z synkiem i pobiera podgląd. Ale całą brudną robotę robi główny magazyn.
Trochę nt VS360HD jest na YT.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 155
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: BWaliszewski » sob maja 13, 2017 12:58 am

Nie żebym czuł się w dziedzinie monitoringu jakimś ekspertem - ale myślę, że VS360HD poznałem na tyle, że mogę spróbować odpowiedzieć na kilka stawianych tutaj problemów.

Sieć do której będę się odnosił, to następująca konfiguracja:
1. Serwer monitoringu - Synology RS815+/ zajmuje się TYLKO i wyłącznie szeroko pojętą obsługą kamer. 2 na 4 porty są zbalansowane i podłączone do switcha.
2. 17 kamer EpCam [różne modele], działających w ONVIF. Kamery zewnętrzne to 7 sztuk i nagrywają w trybie ciągłym. Kamery wewnętrzne 10 sztuk i nagrywają w trybie wykrycia ruchu, wykrywanego przez Surveillance Station.
3. Switch PoE TP-Link TL-WA801N
4. Stacje Visual Station VS360HD - w tym jedna na dużą odległość po WiFi [anteny Ubiquiti]

Sieć monitoringu jest wydzielona i nie odbywa się w niej żaden dodatkowy ruch. Dodatkowym plusem jest też fakt, że ruch monitoringu nie ma wpływu na prace sieci. Ufff - chyba wszystko

----------------

Opóźnienie podglądu na Visual Station.
Dosłownie dzisiaj klient zadzwonił do mnie, że po najnowszej aktualizacji Surveillance Station - to co widać na ekranach monitorów, opóźnione jest w stosunku do rzeczywistości, o 8-10 sekund. Po kilku testach okazało się, że przestawienie ilości klatek z 20 na 13-15 pomogło i wszystko wróciło do normy, a opóźnienia zniknęły - obraz jest LIVE.

----------------

Płynność obrazu. No niestety ta nie jest idealna - czasem coś się przytnie. Przycięcia na różnych monitoriach są w różnym czasie - a więc serwer nie jest winny. Klient jednak nie zgłasza reklamacji - uznaje, że jest OK. Mnie to trochę drażni.

----------------

Nie wiem dokładnie jak i na czym polega komunikacja między serwerem i VS. Moim zdaniem wygląda to tak, że VS są terminalami, które "odpytują" serwer, ten przetwarza kwerendę i wysyła "odpowiedź". Widać to zwłaszcza wtedy, kiedy szukam na VS'ie jaiegoś nagrania archiwalnego - wtedy wyraźnie widać wzrost obciążenia procesora na serwerze.

Ponadto serwer wysyła do każdej stacji VS PEŁEN strumień danych z obrazem. Przy trzech działających całą dobę stacjach VS - w sieci wygląda to mniej więcej tak, że to co serwer wysyła po sieci do VS'ów, to trzykrotność tego co dostaje z kamer. Mniej więcej. Pokazuje to jeden z załączników.

----------------

Obciążenie sieci wzrasta w nocy, kiedy to działa w kamerach IR. Strumień danych wysyłany przez kamery WYRAŹNIE się zwiększa. Tym samym zwiększa się też strumień danych do Visual Station. Również widać to załączonym wykresie [spójrzcie proszę na przedział godzin]

----------------

Poważną wada Visual Station jest BRAK zarządzania przez www, co skutkuje bieganiem do każdej lokalizacji, np.: w przypadku aktualizacji [a warto to robić]. SYNOLOGy - bardzo proszę, przemyślcie to. Proszę.

----------------

Kamery EpCam - moim zdaniem mają dobry stosunek jakości do ceny - choć nie są bez wad. Jedną z nich jest to, że mimo wbudowanego standardu ONVIF, to nie "dogadują" się z Synology z zakresie ilości strumieni. Szkoda - bo bardzo by to ułatwiło wiele spraw. Podobno z QNAP'em nie ma takiego kłopotu

----------------

Biorąc pod uwagę 3 VS'y - to powyższa sieć monitoringu była dla mnie wielką zagadką. Nawet w Epa nie podłączali takiej ilości kamer, zwłaszcza z tyloma stacjiami Visual Station. Nikt nie potrafił mi powiedzieć jak to wszystko się zachowa i jak będzie pracowało. Jest dobrze, a klient jest zadowolony [zwiększamy ilość kamer do 20]

----------------

Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc - to proszę pytać, może będę wiedział lub po prostu zrobimy jakiś test :-)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (52.86 KiB) Przejrzano 639 razy
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Pinki
Posty: 49
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Współpraca VisualStation z urządzeniami rejestrującymi Synology

Postautor: Pinki » sob maja 13, 2017 9:36 am

Ja mam podobnie tylko kamer 62. A bedzie po weekendzie o 2 wiecej. VS mam jeden ale bede kupowal dwa kolejne. Jak bede przy kompie opisze jak to dziala.


Wróć do „VisualStation”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość