Migracja z hybrid RAID SHR do zwykłego SHR

syzyf
Posty: 2
Rejestracja: pn maja 22, 2017 12:16 pm

Migracja z hybrid RAID SHR do zwykłego SHR

Postautor: syzyf » pn maja 22, 2017 12:27 pm

Witam
Jestem posiadaczem już dość leciwego serwerka 211j. Jak dla mnie w sumie wystarcza. Jedyne co to zaczęło mi brakować trochę miejsca na hdd
Miałem i hdd 1,5 tb HD154UI. Udało mi się zdobyć drugi taki sam dysk. Zamontowałem go w stacji i aktywowałem. I tu mój błąd bo klikonołem coś ( no bez pytań ) i zrobiła mi się macierz Hybrid raid s ochrona danych a chciałem miedz dwa dyski bo zależy mi na większej ilości miejsca . Wiem ze ochrona danych itp ale wolę 3 tb zamiast 1,5 tb z ochroną. Teraz pytanie Jak z poziomu DSM cofnąć Hybrid raid shr na dwa oddzielne dyski bez utraty danych. Nie wiem może jestem ślepy ale nigdzie w dsm nie mogę znaleźć takiej opcji jak usuwanie raid. DSM w najnowszej wersji DSM 6.1.1-15101 Update 2
Będę wdzięczny za pomoc

Przemuss
Posty: 462
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Migracja z hybrid RAID SHR do zwykłego SHR

Postautor: Przemuss » pn maja 22, 2017 12:55 pm

Nie ma możliwości cofnięcia.
Ale są 3 sposoby by mieć 2 osobne wolumeny:
1: przenieść wszystkie dane na inny zasób, usunąć wolumen i utworzyć 2 osobne;
2: wyjąć np 2 dysk. Wolumen stanie się zdegradowany. Włożyć dysk Nr2 a w systemie pojawi się drugi wolumen. Usunać z niego dane. Ale synek będzie ciągle piszczał (2 zdegradowane wolumeny).
3: Jak wyżej ale usunąć wolumen nr 2 utworzyć nowy pojedynczy. Przenieść dane z Wolumen1 na Wol2. Po przeniesieniu usunąć Wol1 i utworzyć pojedynczy.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

syzyf
Posty: 2
Rejestracja: pn maja 22, 2017 12:16 pm

Re: Migracja z hybrid RAID SHR do zwykłego SHR

Postautor: syzyf » pn maja 22, 2017 3:03 pm

ech czułem ze nie ma prostego wyjścia.
Czyli znów czeka mnie przerzucanie paru tb danych z i do synka.
Dzięki za wyjaśnienie.


Wróć do „Modele serii J”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości