DS115j - wymiana dysku/ustawienia

okmiwww
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 22, 2016 12:28 pm

DS115j - wymiana dysku/ustawienia

Postautor: okmiwww » czw gru 22, 2016 12:32 pm

Witajcie, mam nadzieję, że nie przeoczyłem i nie ma takiego tematu.

Chodzi o to, że kończy mi się miejsce na dysku - 94%.
Czy jak kupię nowy dysk i zamontuję to zachowają mi się ustawienia, użytkownicy, czy na nowym dysku utworzą się takie same foldery jak na starym, ale puste, czy będzie trzeba od nowa utworzyć foldery i nadać im uprawnienia itd?
Jak to wygląda?

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 867
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS115j - wymiana dysku/ustawienia

Postautor: mikhnal » czw gru 22, 2016 12:59 pm

Na jednodyskowcu nie ma migracji - robisz od nowa na nowym dysku. Przed wymianą zrób kopię ustawień DSM, będziesz trochę do przodu.
DS3018xs / DSM 6.2-22259 Beta / 5x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 1x Samsung 840 EVO 120GB SSD Cache / 2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 4 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
lepian
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: DS115j - wymiana dysku/ustawienia

Postautor: lepian » czw gru 22, 2016 5:11 pm

Ciekawe czy jak by wykonać kopie jakimś narzędziem stary dysk --> nowy dysk czy by się nie obeszło bez większego kombinowania, testował może ktoś ?
Np jakimś hddclone albo są takie sprzętowe kopiarki za parę groszy. Na pewno działają w windows i pod mac os x.
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Przemuss
Posty: 461
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS115j - wymiana dysku/ustawienia

Postautor: Przemuss » pt gru 23, 2016 8:28 am

@lepian, był jakiś czas temu temat gdzie autor tak właśnie zrobił. Miał kilka problemów właśnie przez takie klonowanie dysku.
Nie mogę tego tematu teraz znaleźć.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

okmiwww
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 22, 2016 12:28 pm

Re: DS115j - wymiana dysku/ustawienia

Postautor: okmiwww » czw sty 05, 2017 5:34 pm

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.
Kupiłem dysk, podpiąłem go pod adapter, podłączyłem do USB serwera i przekopiowałem archiwalne dane.
Dzięki temu nie muszą na nowo wszystkiego ustawiać :)


Wróć do „Modele serii J”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość