Problem z backupem.

pawloszczak
Posty: 4
Rejestracja: wt lut 16, 2016 8:54 am

Re: Problem z backupem.

Postautor: pawloszczak » pt lut 19, 2016 10:22 am

Dzięki za pomoc. NAS-y są co jakiś restartowane. Logować do DSM się mogę, nawet do jednej lokalizacji wysłałem komputer żeby z niego mieć cały czas dostęp. Wczoraj puściłem jedno zadanie backupa (36GB) z ograniczeniem 500kb/s, szło ok 12h ale o 02:35 Error: Connection to the destination server is timeout. Ograniczyłem do 300 i jeszcze raz puszczam. Z tym timeoutem to troche nie ogarniam....łaczy się przez ssh do synology czy gdzies w DSM to się podaje?
"When performing backup, make sure you are using "root" or "rsync" for the Synology NAS user name and “NetBackup” for the backup module, for example: rsync -a --timeout=600 /volume1/public root@192.168.1.81::NetBackup/test/, where 192.168.1.81 stands for the IP address of the Synology NAS"
To w NAS-ie źródłowym trzeba podać te parametry? /volume1/public - to lokalizacja na źródle ? Adres 192.168.1.81 - rozumiem że adres docelowego NAS-a.Nie kumam co to za moduł ten NetBackup. Wiecie nie chce czegos spitolić...

Przemuss
Posty: 463
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem z backupem.

Postautor: Przemuss » pt lut 19, 2016 1:07 pm

Chwilowy pad łącza może być tego powodem.
Zapuść na noc ping do łącza docelowego

Kod: Zaznacz cały

ping adres_ip -t >> c:\ping.txt
i nie zamykaj okna konsoli ani nie wyłączaj komputera czy też nie wyloguj się z niego.
Dnia następnego na oknie konsoli stosujesz kombinację klawiszy ctrl+c co zatrzyma cały proces i zamykasz okno konsoli.
Otwierasz plik i analizujesz czy w nocy nie ma jakichś zerwań/brak odpowiedzi czy też znacznych opóźnień.

Na wszelki wypadek w ten sam sposób zapuść ping na bramę routera jak i do DNS providera w osobnych oknach.

Kod: Zaznacz cały

ping brama_ip -t >> c:\brama.txt

Kod: Zaznacz cały

ping DNS_ip -t >> c:\DNS.txt

Po powrocie zatrzymujesz zadanie w taki sam sposób we wszystkich oknach konsoli.
Po analizie będziesz miał obraz sytuacji.

Edit:

Kod: Zaznacz cały

@echo off

set/p host=host Address:
set logfile=Log_%host%.log

echo Target Host = %host% >%logfile%
for /f "tokens=*" %%A in ('ping %host% -n 1 ') do (echo %%A>>%logfile% && GOTO Ping)
:Ping
for /f "tokens=* skip=2" %%A in ('ping %host% -n 1 ') do (
    echo %date% %time:~0,2%:%time:~3,2%:%time:~6,2% %%A>>%logfile%
    echo %date% %time:~0,2%:%time:~3,2%:%time:~6,2% %%A
    timeout 1 >NUL
    GOTO Ping)

Zapisz sobie powyższe do pliku nazwa.bat i odpal. Wpisujesz nazwę hosta którego chcesz pingować to w efekcie uzyskasz dane wraz datą i godziną co ułatwi ci analizę.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
WILU
Posty: 493
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Problem z backupem.

Postautor: WILU » pt lut 19, 2016 2:41 pm

pawloszczak pisze:Wczoraj puściłem jedno zadanie backupa (36GB)

dość duże ilości danych do puszczenia przez łącze internetowe. Nie wiem jakie parametry dokładnie ma Twoje łącze (połączenia wychodzące) i łącza serwerów na backup (połączenia przychodzące), ale jeśli są to popularne łącza asynchroniczne typu Neostrada to problemem może być to że raz na 24 godziny dochodzi do zerwania połączenia na krótką chwilę, celem przyznania nowego numeru IP. Być może owo przyznanie nowego numeru IP ma akurat miejsce w czasie trwania backupu i stąd problem z zerwaniem połączenia...


Wróć do „Modele serii J”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość