DS215j - instalacja dysków

Malwin
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 07, 2016 11:01 am

DS215j - instalacja dysków

Postautor: Malwin » ndz lut 07, 2016 11:15 am

Cześć

Mam pare pytań do instalacji i konfiguracji dysków. Mam dwa dyski 2x2TB i chcę żeby działały bez żadnego raid SHR czy czegokolwiek po prostu dwa niezależne dyski i tu pytanie jak to osiągnąć. Póki co wsadziłem jeden dysk bo jest całkiem pusty to można testować i bawić się na nim, na drugim znajduje się nieco danych.

Kombinuje na wszystkie sposoby, ale nie idzie. Najbliższy celu efekt jaki osiągnąłem to w Zarządzanie przechowywaniem - Wolumen

Typ Raid : Podstawowy (bez ochrony danych)
System plików : ext4

Ale według fdiska :
id : fd
System : Linux raid autodetect

Więc dalej jest to jakiś jednodyskowy raid i nie daje mi to spokoju. Wersja DSM 5.2. Jak się pozbyć tego raidu by w fdisk id zamiast fd był przykładowo 83 - zwykła linuxowa partycja.

Drugie pytanie czy idzie włożyć niepusty dysk, aby działał w NAS bez utraty danych (bez zbędnego przenoszenia danych)? Dysk był tworzony pod linuxem zwykły ext4 więc taki jaki powinien DS215j obsługiwać.

Przemuss
Posty: 463
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: Przemuss » ndz lut 07, 2016 2:32 pm

DSM inicjując nowy/inny dysk usunie z niego dane.
Jeśli z poziomu DSM widzisz że masz RAID1 lub SHR z ochroną danych tzn że masz ochronę danych więc nie ruszaj tego z poziomu konsoli chyba że chcesz problemów.
Sam system stoi na tzw RAID1 na wszystkich wewnętrznych dyskach (pierwsza partycja ok 5GB o ile dobrze pamiętam). A pozostałe miejsce tworzy RAID/SHR jaki mu każesz. Naruszając strukturę partycji doprowadzisz do awarii DSM.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Malwin
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 07, 2016 11:01 am

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: Malwin » ndz lut 07, 2016 2:45 pm

Po pierwszej instalacji dysk zainicjalizowany jest jako :
Typ Raid : Synology Hybrid Raid (SHR)
System plików ext4

Po usunięciu wolumenu w Zarządzaniu przechowywaniem i ponownym utworzeniu zrobiłem, że jest :
Typ RAID Podstawowy (Bez ochrony danych)
System plików ext4

Ale dalej jest to raid. Ja po prostu chce mieć dwa dyski niezależnie działające bez raidu da się czy nie?

Przemuss
Posty: 463
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: Przemuss » ndz lut 07, 2016 5:04 pm

Utwórz drugi wolumen prosty na kolejnym dysku.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 872
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: mikhnal » ndz lut 07, 2016 7:37 pm

Tylko partycja systemowa będzie w RAID'zie dla bezpieczeństwa i możliwości uruchomienia z każdego dysku, a reszta tak jak sobie ustawisz.
Nie kombinuj bo to się źle skończy. Drugi dysk ustaw tak jak napisał @Przemuss.
DS3018xs
    DSM 6.2-22259 Beta
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Malwin
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 07, 2016 11:01 am

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: Malwin » pn lut 08, 2016 9:00 am

Przemuss pisze:Utwórz drugi wolumen prosty na kolejnym dysku.

Tak też zrobię tyle, że ten drugi dysk co wsadziłem nie jest pusty. Mimo, że nie jest zainicjalizowany w urzadzeniu, po ssh normalnie dało się go podmountować pod folder i obecnie wewnętrznie kopiuje dane z niego na ten pierwszy który był sformatowany w NASie. Jak się wszystko skopiuje to wtedy utworzę drugi wolumen na drugim dysku, bo widocznie bez formatu dysku nie da się go zainicjalizować w urządzeniu.

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 872
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS215j - instalacja dysków

Postautor: mikhnal » pn lut 08, 2016 9:21 am

Malwin pisze:... bo widocznie bez formatu dysku nie da się go zainicjalizować w urządzeniu.

Tak, nie da się.
DS3018xs
    DSM 6.2-22259 Beta
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3


Wróć do „Modele serii J”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość