Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

yarecki
Amator
Posty: 13
Rejestracja: sob paź 28, 2017 12:05 pm

Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: yarecki » pn sty 01, 2018 3:16 pm

Witam,

Nie jestem mistrzem NASa, więc dlatego pytam tutaj, może ktoś się spotkał z takim problemem?

Co mam:
Router D-Link DIR-880L
Operator UPC 600/60 ze stałym IP + ich nowy box
Synology DS213j z najnowszymi update, 2x 2TB dyski
Całość wsparta UPSem.

Problem: Do tej pory działał w miarę dobrze (ze cztery lata), chociaż dostęp zdalny z usług spoza domu nie był i nie jest najszybszy.
Od jakiegoś czasu Synek 'zawiesza' interface sieciowy, z bliżej nieustalonych powodów. Efekt jest taki, że Synek działa, można korzystać, kopiuje dane, oglądam filmy/zdjęcia/dokumenty. Jednak w pewnym momencie następuje zwieszka, coś tam do siebie dyskami mięli, miga sobie diodami, w tym regularnie LAN. Ale nie jest dostępny w Sieci.

Kod: Zaznacz cały

Pinging 192.168.100.190 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.100.151: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.100.151: Destination host unreachable.
Ping statistics for 192.168.100.190:
Packets: Sent = 2, Received = 2, Lost = 0 (0% loss),


Po chwili melduje mi mailem synology.me:
"połączenie z nazwą hosta interus.synology.me zostało utracone [data] +01:00. Sprawdź połączenie sieciowe swojego serwera DiskStation"


Dodatkowym utrudnieniem jest to, że nie da się go wyłączyć wtedy w 'normalny' sposób, czyli przez wciśnięcie przycisku z przodu. Wyłączyć można go przez wyłączenie zasilania, wtedy w logach pojawia się informacja o nieprawidłowym wyłączeniu.

Co zrobiłem:
- wymieniałem kable
- sprawdzałem logi Synka - żadnych rewelacji, po prostu utracono połączenie sieciowe i już
- wymieniłem modem operatora (kwestia słabego łącza na zewnątrz - wolny dostęp do zasobów Synka)
- wymieniłem router
- resetowałem Synka
- restartowałem Synka
- wkładałem inny dysk na próbę + reset

Poświęciłem na to naprawdę sporo czasu i już zaczyna mnie denerwować. SOS. :(

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 953
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: mikhnal » pn sty 01, 2018 5:56 pm

A ten nowy box UPC nie powiela portów używanych przez Synka?
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
    APC Back USP ES 700G
RT2600ac
    SRM 1.1.6-6931 Update 1
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

yarecki
Amator
Posty: 13
Rejestracja: sob paź 28, 2017 12:05 pm

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: yarecki » pn sty 01, 2018 7:10 pm

Dzięki za odpowiedź, nie - podobna sytuacja była ze starym. Synek jest za moim routerem. On po prostu... zasypia :/ :(

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 953
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: mikhnal » pn sty 01, 2018 8:01 pm

Ustaw nowe zadanie w harmonogramie zadań wykonywane raz dziennie wcześnie rano jako Skrypt zdefiniowany przez użytkownika:

Kod: Zaznacz cały

synoservicectl --restart httpd-user

i zobacz czy dostęp się utrzyma.

Generalnie to problem jest idealny do zgłoszenia do supportu.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
    APC Back USP ES 700G
RT2600ac
    SRM 1.1.6-6931 Update 1
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

yarecki
Amator
Posty: 13
Rejestracja: sob paź 28, 2017 12:05 pm

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: yarecki » pn sty 01, 2018 8:59 pm

Dzięki, support zwalał na wszystko co się dało... ale nie rozwiązał problemu. Jak kupowałem 213, to w sumie nie potrzebowałem nic większego (np. 718) , teraz się zastanawiam, czy po prostu nie przeskoczyć na coś innego, ale szkoda mi kasy już kiedyś wydanej...

stanley99
Trochę Wie
Posty: 119
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: stanley99 » wt sty 02, 2018 12:27 pm

yarecki pisze:Co zrobiłem:
- wymieniałem kable
- sprawdzałem logi Synka - żadnych rewelacji, po prostu utracono połączenie sieciowe i już
- wymieniłem modem operatora (kwestia słabego łącza na zewnątrz - wolny dostęp do zasobów Synka)
- wymieniłem router
- resetowałem Synka
- restartowałem Synka
- wkładałem inny dysk na próbę + reset

Tak rzutem na taśmę... Może szwankuje zasilacz? Sprzęt ma chyba już parę lat, a kondensatory elektrolityczne lubią wysychać... Spróbuj - jeśli masz możliwość - zmierzyć napięcie / podstawić inny o takich samych parametrach, tzn. identyczne napięcie, chyba 12V DC, prąd (A) nie mniejszy.
DS214play | 6.1.4-15217 Update 1
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

yarecki
Amator
Posty: 13
Rejestracja: sob paź 28, 2017 12:05 pm

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: yarecki » wt sty 02, 2018 10:39 pm

stanley99 pisze:
yarecki pisze:Co zrobiłem:
- wymieniałem kable
- sprawdzałem logi Synka - żadnych rewelacji, po prostu utracono połączenie sieciowe i już
- wymieniłem modem operatora (kwestia słabego łącza na zewnątrz - wolny dostęp do zasobów Synka)
- wymieniłem router
- resetowałem Synka
- restartowałem Synka
- wkładałem inny dysk na próbę + reset

Tak rzutem na taśmę... Może szwankuje zasilacz? Sprzęt ma chyba już parę lat, a kondensatory elektrolityczne lubią wysychać... Spróbuj - jeśli masz możliwość - zmierzyć napięcie / podstawić inny o takich samych parametrach, tzn. identyczne napięcie, chyba 12V DC, prąd (A) nie mniejszy.


To też zmieniłem, zresztą Synek działa, ale leży komunikacja sieciowa. zobaczymy jak zmiany, w konfiguracji sieci...

stanley99
Trochę Wie
Posty: 119
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: stanley99 » śr sty 03, 2018 9:02 am

yarecki pisze:
stanley99 pisze:Tak rzutem na taśmę... Może szwankuje zasilacz?

To też zmieniłem, zresztą Synek działa, ale leży komunikacja sieciowa. zobaczymy jak zmiany, w konfiguracji sieci...

Nie napisałeś w swojej liście "co zrobiłem", że podstawiałeś zasilacz. Stąd moja propozycja ;)

Spróbowałbym jeszcze:
1. (o ile tak nie jest...) Nadać NAS-owi statyczny adres IP, np. wspomniany 192.168.100.151. Ale wpisać "na sztywno" bezpośrednio w Synku, a nie w routerze (DHCP) jako stały adres przydzielany na podstawie MAC. O ile pamiętam kiedyś ktoś opisywał na forum "gubienie" IP - po wpisaniu na stałe problem zniknął.

2. Jeśli powyższe jeszcze nie pomoże - połączyć Synka (z wciąż wpisanym stałym adresem) bezpośrednio kablem z jakimś kompem, laptopem, itp. Chodzi mi o eliminację innych urządzeń w sieci: routerów, switchów, etc.
W kompie również wpisać statyczny (niekolidujący) adres z tej podsieci, np. 192.168.100.152, taką samą maskę, zapewne 255.255.255.0. Komputer powinien uzyskać (po IP) dostęp do zasobów Synka - DSM, folderów wspóldzielonych, Video/Audio/Photo Station, DLNA i tak dalej co tam jeszcze masz uruchomione.
Potestować w ten sposób jakiś czas, np. kilka godzin, kopiować pliki, "zapuścić" pingi w petli, itd., itp. Jeżeli Synek dalej się będzie zawieszał, wniosek jest chyba oczywisty.

Więcej pomysłów nie pamiętam ;)
DS214play | 6.1.4-15217 Update 1
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

yarecki
Amator
Posty: 13
Rejestracja: sob paź 28, 2017 12:05 pm

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: yarecki » sob sty 06, 2018 1:31 pm

Dzięki za pomysły, bez zmian, w każdym przypadku na początku działa, po jakimś czasie znika z sieci i nie jest dostępny :( chociaż, jak pisałem, do momentu kiedy się 'nie uśpi' działa poprawnie, wszystko się prawidłowo kopiuje, przesyła itd... :(

Przemuss
Zawsze On-Line
Posty: 479
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology DS213j 'Zawiesza się' interface sieciowy?

Postautor: Przemuss » sob sty 06, 2018 4:11 pm

A gdy ustawisz by nie przechodzi w tryb uśpienia to jest dobrze?
Niech sobie działa np przez 2 tygodnie non stop po czym zdaj relacje.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676


Wróć do „Modele serii J”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości