[SSH] inny port

wojo
Posty: 5
Rejestracja: pn lut 13, 2017 6:34 am

[SSH] inny port

Postautor: wojo » pn lut 13, 2017 6:41 am

Witam kolegów,
to mój pierwszy post i od razu problem ;)
Włączyłem w DSM usługę SSH, działa tylko że:
gdy w GUI DSM zmieniłem port 22 na inny to jest to pamiętane i widać skutek bo dostęp prze SSH portem 22 jest już niemożliwy ale aby dostać się z wiersza poleceń to muszę teraz dopisywać -p 2345 (2345 to tylko przykład numeru portu) czyli:

Kod: Zaznacz cały

ssh nazwa@adres -p 2345


Co zrobić abym nie musiał dopisywać w wierszu poleceń -p 2345 ?

Mam najnowszy DSM i sprzęt DS116.

Przemuss
Posty: 461
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: [SSH]

Postautor: Przemuss » pn lut 13, 2017 7:04 am

Jak zmieniasz porty na inne to trzeba dopisać. Klient ani konsola nie wie na co zmieniłeś. Bez tego dopisku używany jest domyślny 22.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 867
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: [SSH]

Postautor: mikhnal » pn lut 13, 2017 7:08 am

A skąd program ma wiedzieć, że zmieniłeś port?
DS3018xs / DSM 6.2-22259 Beta / 5x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 1x Samsung 840 EVO 120GB SSD Cache / 2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 4 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

wojo
Posty: 5
Rejestracja: pn lut 13, 2017 6:34 am

Re: [SSH]

Postautor: wojo » pn lut 13, 2017 9:50 am

mikhnal pisze:A skąd program ma wiedzieć, że zmieniłeś port?
Ok, wybaczcie ale nie jestem tak biegły i nie wiedziałem, to znaczy myślałem że jak przy domyślnym porcie 22 nie musiałem tego dopisywać, to po zmianie z poziomu DSM z 22 na inny i zapisaniu tego, to w jakiejś konfiguracji zostanie to przypisane, nawet próbowałem w folderze lokalnym mojego konta użytkownika stworzyć folder .ssh i w nim umieścić plik z odpowiednimi wpisami:
HostName moj_adres
Port 2345
User Wojtek

też to nic nie dało.

look12
Posty: 89
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

[SSH] inny port

Postautor: look12 » pn lut 13, 2017 9:50 pm

Działa, plik config z danymi które podałeś w katalogu .ssh usera lub /etc/ssh/ssh_config.
Podanie samego ssh wywołuje komendę, a system wyświetla standardowo parametry tej komendy. Dorzuć spacje po ssh i jakiś znak nie będący parametrem komendy lub utwórz w .profile alias np.: alias ssh="ssh adres"
Lepiej adres/nazwę hosta podawać jawnie po komendzie ssh.
Ostatnio zmieniony pn lut 13, 2017 9:50 pm przez look12, łącznie zmieniany 1 raz.
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 /
DS112+ / DSM 6.1.3-15152 /
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 /

wojo
Posty: 5
Rejestracja: pn lut 13, 2017 6:34 am

Re: [SSH] inny port

Postautor: wojo » pn lut 13, 2017 9:57 pm

Tak działa już :)


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość