Cloud Station - duże pliki temp

maciej1983wro
Posty: 4
Rejestracja: czw cze 23, 2016 2:17 pm

Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: maciej1983wro » czw cze 23, 2016 2:29 pm

Witam
Mam problem z plikami tymczasowymi na serwerze cloudstation. Mam 2 dyski w raid 1 - 1TB.

Surowych danych w katalogach komputerowych synchronizowanych ok 300 GB.

Serwer jest prawie zajęty i zawiesza się. czyszczenie historii wersji daje efekt tylko na chwilę i oczyszcza ok 10% przestrzenie która bardzo szybko (ok miesiąc) spowrotem sie zapełnia.

Plików surowych nie przybywa tak szybko. Co z tym zrobić i gdzie szukać ile tak naprawdę zajmuje wszystko na dyskach na nasie?
NAS DS214 SE

psmanek
Posty: 272
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: psmanek » czw cze 23, 2016 2:39 pm

Nic z tym nie zrobisz, Cloud Station kiepsko zarządza miejscem. Trwale nie da się tego za bardzo rozwiązać. Jeśli nie chcesz się bawić terminalem, odinstaluj Cloud Station i zainstaluj ponownie. Wtedy cały cache CS jest usuwany. Niestety dopóki Synology nie napisze lepiej CS to będzie trzeba powtarzać ten proces co jakiś czas.

lub jeśli lubisz zabawy w terminalu, tutaj jest całe repozytorium CS.

/volume1/@cloudstation/@sync/repo

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: mikhnal » czw cze 23, 2016 2:40 pm

Ustaw wersjonowanie plików np. na 2.
DS3018xs
    DSM 6.2-22259 Beta
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

maciej1983wro
Posty: 4
Rejestracja: czw cze 23, 2016 2:17 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: maciej1983wro » czw cze 23, 2016 7:13 pm

Wersjonowanie jest ustawione na 2. Dzięki za podpowiedź. Może trzeba po prostu kupić nowe dyski?

Najpierw spróbuję usunąć. Nie bawię się termnalem. Mam po prostu odinstalować cloudstation i wyczyścić ten katalog?

psmanek
Posty: 272
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: psmanek » czw cze 23, 2016 7:23 pm

Jeśli nie bawisz się terminalem, to ten katalog nie jest Ci potrzebny. Odinstaluj Cloud Station, podczas odinstalowywania zaznacz ptaszka o usuwaniu plików. Po odinstalowaniu miejsce wróci. Potem instalujesz i tyle. Za jakiś czas niestety znów CS spuchnie, ale wtedy zrobisz to ponownie i w kółko :)

* Oczywiście pamiętaj, że cała baza wersji plików oraz usuniętych plików zostanie usunięta. Piszę to po to, żeby nie było płaczu, że ustawione dwie wersje plików oraz możliwość przywrócenia usuniętych plików przepadnie. Po ponownym zainstalowaniu CS baza będzie czysta.

maciej1983wro
Posty: 4
Rejestracja: czw cze 23, 2016 2:17 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: maciej1983wro » czw cze 23, 2016 7:27 pm

Rozumiem ale wtedy wystarczy że zrobię kopię katalogów z jednego z komputerów które się synchronizują czy musze znów wszystko synchronizować przez klienta cloudstation?

psmanek
Posty: 272
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: psmanek » czw cze 23, 2016 7:39 pm

yyy, to znaczy pliki na komputerze i Twoim koncie na Synku zostaną. Nie będzie tylko bazy na temat tych plików. Po zainstalowaniu Cloud Station sobie porówna te katalogi i wszystko będzie po staremu. NIESTETY... z autopsji wiem, że czasem coś mu się partoli i tworzy duplikaty niektórych plików ;/ ot taka niedoskonałość Cloud Station ;/ Także, aby na 100% wszystko było po staremu, możesz przenieść zawartość katalogu w inne miejsce, i potem zsynchronizować ponownie. Duplikacja plików zdarza się to rzadko, ale jednak się zdarza. Sam wybierz metodę.

janosik
Posty: 66
Rejestracja: śr lis 30, 2016 12:39 pm

Re: Cloud Station - duże pliki temp

Postautor: janosik » śr kwie 19, 2017 9:29 am

Czy odinstalowanie aplikacji Cloud Statnion Server i jej ponowne zainstalowanie pozwoli na automatyczną synchronizację plików z komputerów zdalnych? Czy na każdym z nich ponownie będzie trzeba przeprowadzić konfigurację programu Clou Station Backup?
9 x DS 216j / 2-4TB WD RED/Seagate IronWolf
2 x DS 216se / 3 TB / Toschiba
1 x DS 115j / 2TB WD RED


Wróć do „Cloud Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość