Surveillance Station - DS216j

janosik
Posty: 62
Rejestracja: śr lis 30, 2016 12:39 pm

Surveillance Station - DS216j

Postautor: janosik » śr cze 07, 2017 7:54 pm

Mam do zorganizowania mały monitoring.
Trzy pytania, na które nie znam odpowiedzi. Czy możecie podpowiedzieć?

1. Czy DS 216j obsłuży mi nagrywanie z 4 kamer? (Dodatkowo ma mieć ustawiony Cloud Backup Station z 4 komputerów.)
2. Czy muszę kupić dodatkowo 4 licencje do kamer?
3. Czy wiecie jaki kąt obejmie kamera IP EPCAM 2Mpx EP2028VBP? Nie mogę tego znaleźć w opisach tej kamery.
9 x DS 216j / 2-4TB WD RED/Seagate IronWolf
2 x DS 216se / 3 TB / Toschiba
1 x DS 115j / 2TB WD RED

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 827
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: mikhnal » śr cze 07, 2017 7:59 pm

1. Nie,
2. Nie, 2 licencje,
3. Nie.
DS415+ / 6.2-22259 Beta / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

janosik
Posty: 62
Rejestracja: śr lis 30, 2016 12:39 pm

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: janosik » śr cze 07, 2017 8:03 pm

W takim razie jaki sprzęt kupić, żeby obsłużyło kamery?
Jaka kamera będzie odpowiednia do szerokiego kąta?
9 x DS 216j / 2-4TB WD RED/Seagate IronWolf
2 x DS 216se / 3 TB / Toschiba
1 x DS 115j / 2TB WD RED

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 827
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: mikhnal » śr cze 07, 2017 8:20 pm

Co najmniej DS216 (bez j), jeśli Cię stać to DS216+II.
O kamerach niech się wypowie ktoś inny.
DS415+ / 6.2-22259 Beta / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Pinki
Posty: 48
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: Pinki » śr cze 07, 2017 9:41 pm

Do 4 kamer to ja proponuje maly rejesteator hikvision z wbudowanym switchem poe. Do tego masz super aplikacje na andka i hdmi na pokladzie. Wyjdzie duzo taniej i niestety lepiej.
Zeby nie bylo ze nie lubie ss to uzywam ss z 64 kamerami.

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 827
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: mikhnal » śr cze 07, 2017 10:46 pm

Do czego są podłączone te 64 kamery?
DS415+ / 6.2-22259 Beta / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

janosik
Posty: 62
Rejestracja: śr lis 30, 2016 12:39 pm

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: janosik » śr cze 07, 2017 10:57 pm

Dzięki za odpowiedzi i pomoc.
9 x DS 216j / 2-4TB WD RED/Seagate IronWolf
2 x DS 216se / 3 TB / Toschiba
1 x DS 115j / 2TB WD RED

Pinki
Posty: 48
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: Pinki » śr cze 07, 2017 11:58 pm

mikhnal pisze:Do czego są podłączone te 64 kamery?


RS3614xs

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 155
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: BWaliszewski » pt cze 09, 2017 2:26 am

Może dołożę swoje trzy grosze, i tak:

Ad.1 DS216j generalnie obsłuży 4 kamery - ale przy obniżonej ilości klatek do maksymalnie 10kl./s oraz wyłączonych tak zwanych inteligentnych opcjach obciążających procesor [wykrywanie ruchu, strefy etc...]. Czyli samo nagrywanie. Ty jeszcze chcesz dołożyć chmurę - więc tym bardziej doradzam TYLKO czystą rejestrację w trybie ciąłym.

Ad.2 Tak jak napisał Mikhnal - tylko 2, ponieważ 2 masz "w prezencie" od producenta

Ad.3 Jest to kamera, która w praktyce obejmie ~85 stopni w poziomie, w pionie nie pamiętam - ale z tego co widzę, to jest to ~50 kilku stopni. Podczerwień, tu jest trochę problem. Bo jeśli przestrzeń obserwowana ma jakieś doświetlenie w nocy - to spokojnie sobie poradzi nawet powyżej 15 metrów. Jeśli jest zupełnie ciemno i podczerwień NIE MA SIĘ O CO ODBIĆ, to będziesz miał CIEMNOOOOOŚĆ. EpCamy to dobre produkty [w swojej cenie]... póki chodzą. Całe szczęście EpSystemy to dobra firma z świetnym serwisem, który NIGDY nie robi problemów.

Na koniec rozwinę jeszcze radę Mikhnala - jeśli możesz to sobie odpuść model z literą "j" w nazwie. To są modele, których obciążenie procesora sięga 100% przy kopiowaniu plików. Jeśli do tego dojdą multimedia, to będziesz klął ten model na potęgę! Najgorsze jednak czeka Cię, jeśli będziesz chciał się pobawić OGROMNYMI możliwościami SURVEILLANCE STATION... wspomnisz wtedy nasze słowa ;-)

Wejdź na OLX, wpisz frazę SYNOLOGY i zobacz czego tam jest najwięcej... i pomyśl dlaczego tak jest. Lepiej sobie dozbierać i mieć coś z czego będziesz zadowolony.
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 155
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Surveillance Station - DS216j

Postautor: BWaliszewski » pt cze 09, 2017 9:06 am

Pinki pisze:Wyjdzie duzo taniej i niestety lepiej.


Pozwolisz PINKI, że nie do końca się zgodzę.

Po pierwsze:
- jeśli przyjąć, że nasz kolega jednak kupi lub już kupił DS216j, to wydał w zaokrągleniu 600zł + dyski, dajmy na to 2 dyski WD Purple 1TB, czyli 500zł, do tego switch PoE za 250zł [Tp-Link] no i kamery EPCam EP2028VBP x 4 sztuki za 2000zł + 2 licencje za 180zł za sztukę. Daje to koszt w dużym zaokrągleniu 3760zł
- Jeśli jednak przyjąć, że kupi lub kupił serwer DS216 [koszt 1150zł], to kwota rośnie do prawie 4360zł.
- Jeśli jednak kupi z recorderem HIKVISION PoE, to w dużym uproszczeniu koszt wygląda następująco: recorder PoE Hika, to w uproszczeniu 1000zł, dwa w/w dyski to 500zł, kamery 2000zl. Razem 3500zł

Pytanie więc czy to jest znaczna różnica, żeby pozbyć się plusów, które posiada Surveillance Station w Synology, a więc...

Po drugie:
Czy lepiej? Jak klient mnie pyta o monitoring, to staram się zawsze tłumaczyć różnicę między wersją budżetową z recorderem i nieco drozszą z Synology. Różnice w zapisie są - ale do klienta rzadko przemawiają, i tak:
1. Synology potrafi zapisywać materiał w różnej rozdzielczości. Zwykły w niskiej, a zdarzenia w możliwie najlepszej - recorder tego nie potrafi. To znacznie wpływa na obniżenie kosztów - bo oszczędza miejsce na dyskach.
2. Synology potrafi pracować w RAID, a więc materiał może być zabezpieczony [RAID 1], recordery bardzo rzadko. Wspomniany Hik łączy pojemność obu dysków... a więc jeśli szlag trafi jeden dysk - to dane lecą w powietrze
...i tak mozna wymieniać bez końca

Jednak POWAŻNE różnice zaczynają się, jeśli nastąpi zdarzenie, które trzeba odszukać. Przegladanie recordera to katorga... a praca z Synology to naprawdę duża frajda i znaczna oszczędność czasu - przez co klient ZNOWU oszczędza pieniądze na obsłudze. Do tego dochodzi oprogramowanie, które potrafi stwierdzić czy materiał przekazany organom ścigania, nie został zmodyfikowany... a wziął to np. pod uwagę sąd w Poznaniu.

Moim skromnym zdaniem @PINKI - warto dołożyć kilka setek, żeby później mieć z tego nie tylko oszczędność - ale i przyjemność obsługi. Do tego jeszcze dochodzi satysfakcja klienta, że ma coś... "na wypasie" a nie jakiś tam recorder jak wszyscy ;-)

...to moja opinia :-)
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość