Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

jacek1008
Posty: 218
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: jacek1008 » pn maja 23, 2016 9:01 am

Mam problem z programem Surveillance Station. Po podłączeniu 7( nie ważna ilość) kamer do Synology, na podglądzie na żywo wszystko pracuje idealnie, kamery przekazują obraz, ale jeśli wchodzę na podgląd przez aplikację DS Cam, kamery rozłączają się, czasami wszystkie , czasami kilka. Co ważne, rozłączają się jeśli aplikacja DS Cam łączy się przez Quick Connect. Jeśli wchodzę na podgląd przez DS Cam w tej samej sieci gdzie jest serwer, wszystko pracuje bez zastrzeżeń.
By podłączyć rozłączone kamery, na aplikacji DS Cam, muszę w menu kamerę WYŁĄCZYĆ i ponownie ZAŁĄCZYĆ, ewentualnie to samo zrobić już przez kompa na DSM.
Dlaczego rozłączają się kamery po wejściu na nie przez DS Cam?
Serwer DS1515+ 16Gb Ram, net przesył około 20Mbps/3Mbps / 33 ms ping, telefon Samsung S6

Awatar użytkownika
WILU
Posty: 516
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: WILU » pn maja 23, 2016 4:09 pm

podejrzewam, że serwery pośredniczące Synology nie wyrabiają i stąd problem. spróbuj zmniejszyć jakość obrazu i ilość kamer (najlepiej sprawdź z jedną czy dwoma) i sprawdź czy problem się powtarza. przemyśl też standardowe przekierowanie portów na routerze by nie korzystać z serwerów pośredniczących Synology.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 895
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: mikhnal » pn maja 23, 2016 4:34 pm

QuckConnect leci przez Tajwan, więc...
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

jacek1008
Posty: 218
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: jacek1008 » pn maja 23, 2016 6:14 pm

Przez Tajwan??? Mówili w Synology że przez Niemcy. Zaraz wyłącze kilka kamer i sprawdzę.

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 895
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: mikhnal » pn maja 23, 2016 7:02 pm

To teraz mnie zaskoczyłeś. W początkach tej usługi to był Tajwan. I te kosmiczne lagi...
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

jacek1008
Posty: 218
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: jacek1008 » pn maja 23, 2016 9:24 pm

https://www.youtube.com/watch?v=xZD61zOscx4
Czas 11.50, mówi że we Frankfurcie, ale gdziekolwiek by to nie było to nie może rozłączać kamer

Awatar użytkownika
WILU
Posty: 516
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: WILU » wt maja 24, 2016 1:49 am

mniejsza o to gdzie ten serwer jest. Quick Connect został stworzony do zdalnej konfiguracji serwera synology a podgląd z tak dużej ilości kamer raczej wykracza poza to pojęcie. nie napisałeś jaką masz ustawioną jakość tego podglądu, ta prędkość internetu to rozumiem że jest to jakiś internet mobilny?
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

jacek1008
Posty: 218
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: jacek1008 » wt maja 24, 2016 2:05 pm

Ta prędkość netu to był net po stronie serwera , natomiast prędkośc netu po stronie urządzenia mobilnego w LTE mam 39Mbps / 20 Mbps w nju. Jeśli chodzi o jakość podglądu poprzez QuickConnect to jest pobierana ze żródła pierwszego tego samego jak do serwera. Rozdzielczość 1280x720 i zależnie ale zwykle 10 klatek. Przy mobilnym podglądzie przez QC odświeża się raz na sekundę.
Jednak zrobiłem doświadczenie, wyłączyłem kilka kamer by zrobić test i niestety test nie jest wiarygodny bo nagle wszystko wróciło do normy i przez Quick Connect przestało rozłączać kamery a co więcej, nawet nie urywa przekazu obrazu. Może Synology coś zmieniało w swoich serwerach?

Awatar użytkownika
WILU
Posty: 516
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: WILU » wt maja 24, 2016 3:33 pm

jacek1008 pisze:Jednak zrobiłem doświadczenie, wyłączyłem kilka kamer by zrobić test i niestety test nie jest wiarygodny bo nagle wszystko wróciło do normy i przez Quick Connect przestało rozłączać kamery a co więcej, nawet nie urywa przekazu obrazu. Może Synology coś zmieniało w swoich serwerach?

może po prostu wczoraj były te serwery bardziej przeciążone?
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

jacek1008
Posty: 218
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Rozłączanie kamer przez aplikację DS Cam w Quick Connect

Postautor: jacek1008 » wt maja 24, 2016 9:05 pm

Przez ponad tydzień? :-(
I jeszcze coś ciekawszego....
Powrócił problem, ale sprawdziłem, że nawet jeśli na kompie w podglądzie NA ŻYWO okna rozłączonych kamer nie wyświetlają obrazu i jest napis Rozłączone to w rzeczywistości i tak na OSI CZASU te kamery dalej filmują i przekazują obraz na dysk twardy.... tego juz w ogóle nie pojmuję. :roll:

Nie wytrzymałem i napisałem do pomocy technicznej Synology oraz przesłałem film jak po wejściu przez DS Cam rozłączają się kamery.
Odpisali mi, jakie mam im nadać uprawnienia, oraz kody dostępu.
Po około 3 dniach odpisali mi że bardzo przepraszają, ale błąd był po ich stronie. W moim serwerze już usunęli ten błąd i na pewno będzie to też w następnym updacie.
A ja kilka nocy i dni zarwałem....


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość