Status kamery "Rozłączono"

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » pt maja 13, 2016 12:00 pm

Jak odpytuje kamerę na porcie 1018 to zwraca mi odpowiedź:

Kod: Zaznacz cały

<SOAP-ENV:Fault>
    <faultcode>SOAP-ENV:Client</faultcode>
    <faultstring>HTTP GET method not implemented</faultstring>
</SOAP-ENV:Fault>

Testowałem ale póki co efekt taki sam. Dziwne jest to że w sieci lokalnej ta sama kamera śmiga na porcie 1018 ale już po zewnętrznym adresie IP nie. :evil:

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 267
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » pt maja 13, 2016 3:52 pm

Jak chcesz napisz mi dane na priv. Sprawdzimy czy u mnie zadziała, wtedy wykluczymy jeden problem.

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » czw cze 09, 2016 12:30 pm

Udało się rozwiązać problem, nie wystarczy otworzyć port 1018, należy jeszcze otworzyć port 554.
Ale pojawił się inny problem :( mam dwie kamery które są na tym samy adresie IP i o ile port 1018 mogę konfigurować z poziomu Surveillance Station o tyle port 554 nie jest konfigurowalny. Chciałem to rozwiązać tak że w Surveillance Station ustawiam np port 555 a na routerze przekierowuje ten port na konkretny adres ip lokalny na porcie 554, niestety nie mam możliwości konfiguracji porty 554 na konkretnej kamerze. Zna ktoś sposób jak to rozwiązać ? Czy mam założyć osobny wątek ?


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość