Status kamery "Rozłączono"

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » śr maja 11, 2016 12:22 pm

Witam, posiadam DS214play a na nim uruchomiony pakiet SurveillanceStation. Chciałem podłączyć dwie kamery które mam zamieszczone na obiekcie w innym mieście. Na tym samym obiekcie co kamery mam stały zewnętrzny adres IP. Wszystko zostało skonfigurowane i dostęp do aplikacji przeglądarkowej kamer jest dostępny z Internetu. Problem pojawił się w momencie gdy chciałem dodać kamery do SurveillanceStation.

Po wpisaniu wszystkich danych i przetestowaniu połączenia system niby widzi kamerę ale nie pokazuje podglądu:
Obrazek

Gdy przejdę cały etap dodawania kamery i wyświetli mi się lista z kamerami (póki co tylko tą jedną) system zgłasza status "Rozłączono":
Obrazek

Próbowałem zmieniać opcje konfiguracyjne takie jak jakość, protokoły ale na próżno.
Sprawdziłem również co zgłosi się jak odpytam adres kamery w przeglądarce, rezultatem był krótki fragment tekstu:

Kod: Zaznacz cały

<SOAP-ENV:Fault>
    <faultcode>SOAP-ENV:Client</faultcode>
    <faultstring>HTTP GET method not implemented</faultstring>
</SOAP-ENV:Fault>


Bardzo proszę o pomoc albo o jakąś podpowiedź.

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 271
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » śr maja 11, 2016 11:22 pm

Jaki to model kamery?
Robiłeś jej restart?? Spróbuj zmienić port na inny.

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » czw maja 12, 2016 9:34 am

To jest jakiś "no name" na pudełku napis "IP CAMERA".
Port który mogę zmienić to port dostępu do aplikacji web danej kamery i jest ustawiony na 8221, jednak Surveillance Station zgłasza że nie widzi tam żadnej kamery. Przywiozłem kamerę do centrali i tam podłączyłem ją w sieci lokalnej, kilka chwil potrzebował Surveillance Station żeby ją wykryć, port na którym wszystko działało to właśnie 1018. I tu pojawia się kolejna ciekawostka, w sieci lokalnej wszystko śmiga ale po zewnętrznym adresie IP już nie.

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 271
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » czw maja 12, 2016 9:42 am

W ustawieniach kamery (nie wiem jakie tam są) nie w SS. Wejdź w konfiguracja / Sieć / Bramka domyślna i Serwer DNS (sprawdź czy masz tam wpisany adres)

http://prntscr.com/b32tec

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » czw maja 12, 2016 11:27 am

W konfiguracji kamery jest wszystko wprowadzone poprawnie (tak myślę)
Obrazek

Ale tak jak wspomniałem wcześniej SS nie widzi urządzenia na porcie 8221 (port jest otwarty na ruterze)
Obrazek

Jedyny port na którym SS widzi urządzenie (ale nie ma podglądu i jest status rozłączono) to 1018 który też jest otwarty
Obrazek

Pobrałem backup konfiguracji i w niej znalazłem ten port 1018 ale nic więcej mi to nie mówi.
Obrazek

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 271
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » czw maja 12, 2016 1:03 pm

Wpisz ten port 8221 ręcznie w SS i nie dawaj wyszukaj tylko zrób "Testuj połączenie" U mnie czy się loguję po www czy SS to port mam ten sam i działa.

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » czw maja 12, 2016 1:15 pm

Test zakończył się niepowodzeniem.
Obrazek

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 271
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » czw maja 12, 2016 2:23 pm

To zmień ten port http 8221 na ten co działa 1018 zapisz i sprawdź potem w SS

topsound
Posty: 7
Rejestracja: śr maja 11, 2016 9:04 am

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: topsound » czw maja 12, 2016 3:44 pm

Tego też już próbowałem, efekt taki sam, test przeszedł poprawnie ale status rozłączono i nie ma podglądu.

Obrazek

Awatar użytkownika
krissos
Posty: 271
Rejestracja: pt gru 11, 2015 2:24 pm
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Status kamery "Rozłączono"

Postautor: krissos » czw maja 12, 2016 5:18 pm

To teraz metoda prób i błędów.
Usuń DNS Serwer2 zapisz, ale zostaw port 1018 i sprawdź. Potem jak nic to skasuj pole "Gateway" zapisz i sprawdź

A na tym 1018 możesz się zalogować z zewnątrz na kamerę??


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość