Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 181
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » wt maja 03, 2016 12:47 pm

Pobrałem sobie skrypt invert.sh z elektrody. W konfiguracji centrali włączyłem integrację, wrzuciłem skrypt na Synology do mojego katalogu domowego, zalogowałem się putty'm, potem komenda sudo - żeby mieć uprawnienia roota, następnie bash i próba uruchomienia skryptu wpisując /volume1/homes/Michal/intver.sh IP_SATELA i PORT_SATELA. Otrzymuję komunikat:
bash: /volume1/homes/Michal/intver.sh: /bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory

Zmieniłem w skrypcie pierwszą linię (zamiast #!/bin/bash jest # !/bin/bash) i mam też błąd:
/volume1/homes/Michal/intver.sh: line 13: syntax error near unexpected token `$'{\r''
'volume1/homes/Michal/intver.sh: line 13: `wersja_centrali() {

Załączam też plik.
Co powinienem zrobić, żeby zadziałało poprawnie?
Załączniki
intver.zip
(939 Bajtów) Pobrany 18 razy

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » wt maja 03, 2016 8:54 pm

Nie wiem jak jest w 6.0 ale w wersja 5.2 nie było w standardzie basha.
Trzeba go doinstalować.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 181
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » wt maja 03, 2016 8:55 pm

Jak mogę się zorientować że jest bash? A jeśli go nie ma to jak go zainstalować?

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » wt maja 03, 2016 9:39 pm

wejdź do /bin i sprawdź czy jest bash.
Jak nie ma to trzeba zainstalować.
W starej wersji używało się ipkg w nowej nie wiem jak jest.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 181
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » wt maja 03, 2016 9:49 pm

W katalogu /bin jest plik bash, właścicielem jest root

[Edycja]

Próbowałem to samo na Raspberry Pi - efekt ten sam jak na Synology

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » śr maja 04, 2016 9:28 pm

QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 181
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » czw maja 05, 2016 10:24 am

Pobrałem plik int_xury.php, zmieniłem w nim na końcu IP mojej integry a następnie plik wrzuciłem do katalogu /web. W przeglądarce wpisałem http://IP_NASA/int_xury.php. Dostałem komunikat:

Could not receive data: [11] Resource temporarily unavailable

Spróbowałem więc jakiś inny prosty plik php do sprawdzenia wersji. Wpisałem w nim taki kod:
<? phpinfo(); ?>

Plik wrzuciłem do tego samego katalogu co poprzednio i tym razem wywołanie odbyło się bez problemu i pokazał mi wersję php (5.6.20).

Może powinienem powyrzucać część kodu z tego pliku jaki mi podałeś? Jest tam trochę rzeczy mi niepotrzebnych np. coś o piecu i pobieraniu danych z czujek ale w sumie to nie wiem jak to usunąć żeby nie "rozwalić" pliku bo na php to na pewno nie znam się :)


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość