Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 182
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » czw kwie 28, 2016 9:49 pm

Korzystam na chwilę obecną z jednej kamery w SS. Nagrywanie w oparciu o wykryty ruch jest mi potrzebne w momencie kiedy nie ma mnie w domu. Wprawdzie w SS można ustawić harmonogram nagrywania ale jego ciągłe zmiany są dosyć uciążliwe, szczególnie że wymagają użycia do tego kompa-DS Cam tego nie potrafi. Pomyślałem więc że najlepszym rozwiązaniem byłoby zintegrowanie SS z systemem alarmowym - jak wychodzę z domu to uzbrajam alarm więc dobrze by było aby w tym samym momencie w SS kamery przeszłyby w tryb nagrywania po wykryciu ruchu. Pytanie tylko czy tak się da? A jeśli tak to co muszę zrobić żeby to zadziałało? Jakiś hardware? Jaki software? Jeśli chodzi o centralkę alarmową to mam Integrę od Satela i moduł ETHM-1. Da się?

Awatar użytkownika
WILU
Posty: 516
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: WILU » czw kwie 28, 2016 11:09 pm

sam mam Satela u siebie na budowie, ale jeszcze nie jestem na etapie przeprowadzki tam, niemniej pomysł wydaje się ciekawy. pytanie tylko jak skomunikować tego Satela z Synology. podejrzewam że trzeba by zainwestować w moduł I/O i utworzyć odpowiednią regułę akcji (sygnał włączonego alarmu wywoła akcję powodującą włączenie monitorowania przez kamerę z detekcją ruchu). tyle teorii, teraz by to trzeba było na praktykę przełożyć ;)
abstrahując jak to wykonać, mam wątpliwości czy jest to w ogóle dobry pomysł. wyobraź sobie taką sytuację: żona / dziecko jest samo w domu i dochodzi do włamania z napadem. alarm wyłączony to wyłączone kamery monitoringu - nie masz nic co mogłoby być pomocne w szybkim ujęciu sprawcy...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 182
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » pt kwie 29, 2016 6:25 pm

Teoretycznie można sobie wyobrazić taką sytuację ale w biały dzień? Do tej pory miałem włączone ciągle nagrywanie albo na wykrycie ruchu. Z czasem przestałem je analizować bo wszystkie wykrycia ruchu dotyczyły domowników i ciągle ich usuwanie stało się uciążliwe. Teraz ustawiłem nagrywanie na ruch w porze nocnej i wtedy też jest uzbrojony alarm. Chciałbym jednak aby w ciągu dnia jak nikogo nie ma też się nagrywało stąd pomyślałem o integracji z alarmem.

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » sob kwie 30, 2016 8:06 pm

Nie wiem jakie możliwości ma twoja centrala ale możesz zobaczyć API do SS gdzie bedziesz mógł włączyć/wyłączyć nagrywanie.
Abo napisaś skrypt, który będzie Ci uruchamiał paczkę SS.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 182
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » sob kwie 30, 2016 9:33 pm

Hmmm... Jakbyś zadał pytanie bardziej dla laika to może bym napisał coś więcej o centrali ale w sumie to nie wiem o czym piszesz :(

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » sob kwie 30, 2016 9:38 pm

Czy twoja centrala umie uruchamiać strony http?
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 182
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » sob kwie 30, 2016 10:02 pm

A jak mogę to sprawdzić?

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » sob kwie 30, 2016 10:20 pm

Na elektrodzie masz skrypt, którym możesz sprawdzać stan centrali: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2900511.html
Jeśli będzie Ci działał to w dokumentacji SS trzeba zobaczyć jak sprawdzić status kamer oraz jak je włączyć/wyłączyć.
Kolejny krok to zrobienie całego skryptu który będzie co np. 5 minut sprawdzał jaki jest status ustawiony w centrali i będzie uruchamiał lub wyłączał kamery.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

Awatar użytkownika
Zoltar
Posty: 182
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Zoltar » sob kwie 30, 2016 10:28 pm

Trochę to skomplikowane ale i tak dzięki za zainteresowanie. Sprawdzę i jakbym czegoś nie wiedział to będę dalej pytał :)

Unr3al2
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Integracja Surveillance Station z systemem alarmowym

Postautor: Unr3al2 » sob kwie 30, 2016 10:37 pm

Zacznij od odpalenia skryptu na synology, a reszta będzie z górki :)
Jak uda Ci się odpalić to napisz, co Ci się tam pokazuje i czy masz status centrali.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod


Wróć do „Surveillance Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość