Zasoby iSCSI po migracji

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 135
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: BWaliszewski » pn cze 12, 2017 7:26 pm

...czy po zmianie serwera i migracji systemu - zasoby iSCSI będą widoczne?
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
----
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS211+ / DSM 6.1.1 / 2x WDRed 2TB / 512MB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: Przemuss » wt cze 13, 2017 8:05 am

Powinny być widoczne i dostępne na nowym serwerze. Tak samo jak i współdzielone zasoby i konfiguracja. Chyba że mowa o migracji z synka 1 dyskowe na model 2-4-8-10-12 dyskowy. W ten nie obędzie się bez czyszczenia dysku.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 135
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: BWaliszewski » wt cze 13, 2017 8:25 am

Nie, nie - migracja będzie z 4 dyskowego na 4 dyskowy. Robiłem już kilka operacji tego typu i NIGDY nie miałem żadnych problemów. Jednak nigdy też nie miałem iSCSI. Oczywiście mam kopię wszystkich danych i konfiguracji - ale zapytowuje, żeby wiedzieć co mnie czeka ;-)
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
----
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS211+ / DSM 6.1.1 / 2x WDRed 2TB / 512MB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: Przemuss » wt cze 13, 2017 8:33 am

Różne rzeczy się mogą zdarzyć, dlatego tez kopia zapasowa to podstawa. Ale co ja tu będę o tym pisał doświadczonemu:)
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 135
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: BWaliszewski » wt cze 13, 2017 8:43 am

Dobrych rad nigdy nie za wiele!

Do tego typu operacji zawsze podchodzę z dużą ostrożnością, której nabyłem w czasach kiedy dyski w macierzy miały po 500MB... dużo danych wtedy straciłem... nieswoich danych... Od tego czasu kopia jest zawsze wtedy, kiedy prowadzę pracę, nazwijmy je, serwisowe [choć oczywiście - nie tylko]. Zazwyczaj przygotowania do takiej operacji trwają dłużej niż przygotowania do niej - co po udanym procesie zawsze mnie bawi. Niestety sukces za sukcesem potrafi uśpić czujność...

Kopia jest! Serwer gotowy do wyłączenia - zobaczymy co będzie na nowym :-)
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
----
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS211+ / DSM 6.1.1 / 2x WDRed 2TB / 512MB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: Przemuss » wt cze 13, 2017 8:48 am

Jaki RAID utworzony z tych 4 dysków? Pewnie 5. Pytam to można nieco inaczej zatańczyć. Jak masz 4 wolne dyski o takiej samej/większej pojemności można spróbować każdy sklonować bajt po bajcie. W efekcie obędzie się bez większego ryzyka. Tyle że niedostępność serwera przeciągnie się o kilka godzin.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 135
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Zasoby iSCSI po migracji

Postautor: BWaliszewski » wt cze 13, 2017 9:07 am

Nie - na moim prywatnym jest od wieków SHR. Ot eksperyment i ciekawość jak to będzie działało [sprawdza się]. Na serwerach produkcyjnych jest RAID 1, 5 lub 6

EDIT:
1. Niestety - wszystko mam skopiowane na 2 pożyczone dyski po 6TB.
2. Czas wyłączenia i tak będzie dłuższy - aktualny serwer wyłączam za 10 minut, a nowy będzie za kilka/kilkanaście dni
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
----
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS211+ / DSM 6.1.1 / 2x WDRed 2TB / 512MB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /


Wróć do „File Station / Serwer plików”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości